top of page

זאב גלקין

עמיקם, ‏20 מאי 2005, ‏י"א אייר תשס"ה

למה נתתי כותרת זו ? כי כך זה נכון. אתמול בן הזקונים שלי ביקש ממני שאכתוב על אחיו כדי שילדיו יקבלו תמונה על הדוד שלהם. הם מתעניינים מאוד ומחפשים תשובות לשאלותיהם.

 

לא יהיה לי קל, היות ובתקופה ההיא, טרודים בפרנסת המשפחה, עבודה במשק ובחוץ, לא נותר הרבה זמן להקדיש לחדירה אל תוך נשמתם. למרות שהקדשנו לא מעט תשומת לב, רחוק היה ממה שרצינו לתת, ולקבל מהם. בנוסף, הלך לו כל כך צעיר, לא הספקתי להכיר את אישיותו המתגבשת.

תוך השיחה עם גדיאל, עמוקה אך חופשית, הסברתי לו שהקשר הכי טבעי, ישיר ואמיתי, היה דווקא שלו: בתור אחיו שנולד אחריו, בגלל החיבה ההדדית וההערצה אליו, בגלל שקשר בגילאים אלה הוא הרבה יותר גלוי וכנה, בגלל שלא היה מעורב בתככים בין-אחים, וכו'.

ואם כבר החלטתי להסכים ולכתוב אעשה זאת עם הפרשיה האחרונה, ואחריכן אחזור לזמנים ראשוניים והלאה.

 

לפני זמן, ליתר דיוק 11 למאי 2005 בשעת בוקר, בן ציון גבעוני הביא את חברו הוותיק מעוזיה סגל, אשר כותב ספר על החווה הסינית ועל גדוד צנחנים 890 בו מקדיש פרק על ראובן.

יצאתי להקביל את פניהם. מהג'יפ הגדול יורד אדם לא מוכר לי, גדול ממדים, מדדה כמו ברווז ומושיט לי את ידו לשלום, ומציג את עצמו. הבנתי שהוא קטוע שתי רגליו למרות שאינו נעזר בקביים.

מהכתף השמאלי תולה חתיכת זרוע, שריד. את ידו הימינית, זו שלחצתי, מלאה סימני חיבורים פנימיים וצלקות. עין אחד הינו תותב.

שוחחנו, סיפר, הסביר, ולבסוף מסתבר שראיין מעל 200 עדים ואנו האחרונים, היות ובסוף החודש ימסור את הספר לדפוס. סיפרתי לו על התקלות בתיעוד על ראובן בחדר ההנצחה בבית-ליד וגם בקלטת שחולק ברמת גן ביום הצנחן, בו אינו מופיע קטע עליו.

לאחר מכן נודע לי שהוא אדם מפורסם, שהוא נכה צה"ל הכי פצוע, ורק אני לא ידעתי עליו.

כפי שקורה בכל לידה, יותר נכון, ברוב הלידות, זה מתחיל בצירים, ריצה לטלפון להזמין אמבולנס או רכב כלשהו. לפנות בוקר, המשאית של המושב כבר לא הייתה, רצים לטלפון הציבורי שבמקרה פעל אך האמבולנס בדרכים, רותמים הסוס לעגלה כדי לצאת לבנימינה, ואז מגיעה האמבולנס ויוצאים לדרך אל בי"ח רמב"ם.

עוברים את פסי הרכבת ואני דורש מהנהג/חובש לעצור כי הלידה מתחילה. "לא להתרגש !", עונה לי . אני צועק לו שכבר רואים את הראש, אך הוא ממשיך בנסיעתו, על כן, אני מחטט בציוד לחפש כפפות ולבצע הלידה תוך נסיעה. אז הוא מסכים לעצור, מבצעים הלידה, חוזרים לבנימינה לד"ר המבורגר, הוא משלים המלאכה, שם את ראובן על בטנה של דולי, ונוסעים לבית חולים.

מהסיפור הזה יכולים להבין מהיכן נובע שמו: ראו + בן.

בברית-מילה של אורי, היינו למודי ניסיון רע, היות ולא הצלחנו לאסוף מניין, ונאלצתי לגייס שני טרקטוריסטים שעבדו אצלי ביישור השטח, שבאו עם בגדיהם מלאי אבק.

על כן,ביקשנו בביה"ח שרופא יערוך  שם את הברית, וכך זה היה לשמחתנו. הבאנו כיבוד לחולות בחדר, ובשעה יעודה מופיע הד"ר, חובש כיפה, מגייס את האחים וקהל להשלים מניין, מברך כדין, ומבצע טכס דתי.

החזרנו אותם לעמיקם, בדירה החדשה שקבלנו בגלל היותנו משפחה מרובת ילדים. זו שעדיין גרים בו.

 

כמו רוב הילדים, הינקות עוברת מהר, וראובן מצטרף לאחרים בגנון, שם בולט ברעמתו הבלונדינית, הרבה יותר משל אחיו. גם בגלל השובבות ועדינותו.

זה הזמן שמצטרף למשפחה גדיאל, והשמחה היא גדולה, במיוחד אצל ראובן.

כאשר למד קרוא, הווה תפנית חדה בחייו: לא פסק לקרוא! במיטה, בכל התנוחות עד למוזרה שהיה מניח הספר ברצפה והוא רובץ עם הראש בולט כדי לקרוא, יד אחת בהיכון להעביר דף. גם בשירותים לא פסק לקרוא. אם בהליכתו היה נתקל בפיסת נייר כתובה, עיתון ישן או חוברת, היה מרים אותו וקורא.

דבר נוסף שכבש אותו, עם הופעתו, היה רדיו טרנזיסטור. אני חושב שהיה דבוק לאוזנו כל הזמן. מפחד להגיד שגם בכיתה היה שומע אותו, אך לבטח בהפסקות בין השתוללויות למשחקים.

היות והן היו זוללי בטריות, חיפש לו תמיד איזה עבודה, ואת התמורה הקדיש במיוחד לרכישתן.

רדיו לאוזנו, ספר מול עיניו, זו הייתה התמונה הכי זכורה לי.

מילדות רצה לעזור לי בעבודות המשק. רק היה שומע אותי לצאת לחצר, היה מתייצב לידי.

חושב שבגיל 3 נצמד לי כאשר חרשתי השטח שכיום הכרם אחרי הבי. בזמן ההוא קבלנו סוס בלגי, גדול ורחב מותניים, עליו התלוצצתי שניתן לשחק קלפים על גבו. חורש הלוך, חזור, הוא עומד שם. מציע לו לשבת עליו, עיניו בורקות, מעלה אותו וממשיך לחרוש, ובתלם השני נפל. בוכה, בודק אותו, לא רואה כלום, הוא לא מצליח להסביר לי מה קורה לו. אז מלווה אותו הביתה, נותן לו את ידי שיתפוס את אצבעי, ולא מצליח, על כן הבנתי שנסדק עצם ידו.

רכב לא היה, רותם הסוס לעגלה לנסוע לבנימינה, משם ניקח אוטובוס לחיפה, לביה"ח רמב"ם. במיון מבחינים אצלו שבר בידו, מגבסים, גלידה, והביתה. אפילו פעם אחת לא בכה, לא כשזה קרה וגם לא בזמן הטיפולים.

בבנימינה בזמן ההוא היה מונית (גנון) שחנה ברכבת, וכאשר התמלא נסע אלינו. שילמתי עבור החסרים כדי שייסע. רציתי שיישב, ולא רצה. ראיתי איך העיניים נעצמות לו, קירבתי אותי אלי, ולא הסכים, וכך עד הגענו הביתה. עקשן הבחור.

גם אהב להתווכח. על כל דבר, בכל עת, עם כל קהל, ולא בחל בנושא.

צפינו לו עתיד של עורך דין. כנראה שהסכים לזה, מפני שאף פעם לא פסל אפשרות זו.

בדמו זרם מנהיגות, צדק וחברות טובה.

 

העימותים עם אורי החריפו עם היותם בוגרים יותר. המכות היו רציניות ביותר. תמיד היה צורך להפריד ביניהם. לא הייתה איבה. הכל בגלל הקנאה.

פעם, בכביש מול הבית התחילו להכות אחד בשני, באגרסיביות ואלימות. ניסיתי להפסיק את התגרה, אך הפעם כנראה הסיבה הייתה בחורה, על כן הדם עלה להם לראש.

החלטתי שהפעם אני אתן להם לפרוק כעסים. המחזה לא היה נעים ו כאשר עברה בכביש שולה ק. צרחה אליי למה לא מתערב. הם כבר רבו על האדמה, והפרדתי. לא סלחתי לעצמי שאפשרתי זאת.

 

היה נער כמו כל הנערים, אך התלוצץ הרבה יותר, לקח את הדברים עם הומור מסוים.

גם בעניין השערות המגודלות היה כמו כולם, אל כנראה שמישהו(י) אמר(ה) לא שיש לו שער יפה, או נכון יותר זהוב מאוד (שהחזיק להיות כזה יותר שנים מאשר אצל עליזה ואורי) ועל כן לא רוצה להסתפר והוא גדל וגדל.

היו וויכוחים על כך, ללא הצלחה רבה. רק הצבא קיצץ לו את רצונו לגדל את שערו.

 

בדיעבד הסתבר לי ששגיתי כאשר רשמתי אותו לפנימית מקווה ישראל. לא היה לו טוב שם. ניסיתי אז לדובב אותו על הסיבה, אך לא הצלחתי להשיג תשובה.

את השנה שלאחריה כבר רשמנו אותו בעירון חדרה, כך שסופי שבוע היה בבית, בנוסף לימים פנויים באמצע השבוע. זה עשה לו טוב. היה מחליף בגדים ומצטרף אליי לעבודות במשק. את זה אהב.

גם לאכול אהב, על כן התלונן לפני הנהלת בית ספרו על האוכל המוגש, עלה העגבניות רקובות, על המון דברים. כשכל זה לא עזר, ארגן מרד בחדר האוכל, ועל כן כל הקבוצה האחראית לכך סולקה מבית הספר. התקיים דיון וכל תלמיד שביקש סליחה קיבל עונש סמלי, וחזר ללמוד.

ראובן לא רצה, על כן הרחקתו הייתה לממש, עם סיכון של הבגרויות. הוא התרגז על כך שהתערבתי כדי להחזיר אותו. הוא ראה בזה כשלון ואי-צדק. יתכן והיה צודק, אך לא היו לו סיכויים לנצח.

 

עם התקרב הגיוס לצה"ל, זימנו אותו למכינה לקורס טייס. עם סיומה נתקבל, אז אמר שאינו מעוניין בקורס, ורצונו היה להוכיח לעצמו את ערכו. התנדב לצנחנים.

היה בא לחופשות בבית, מלא גאווה, על החיל, על המדים, על הלימודים שם, היה לו טוב מאוד.

בגלל סיבות שלא יודעים, רותק לשבת ועל כך הוא הודיע לנו בטלפון. ביררנו היכן הם חונים: במדבר.

כל הנשים התגעגעו לו, על כן "העמסתי" אותן ומאכלים לערוך סעודה על האוטו הקטן, קונטסה, נסענו למחנה סנור, לאחר בית לחם, והצטרפנו לקומנדקר שנסעה לשם, באמצע המדבר.

כשהגענו למאהל, הראשון שמופתע היה ראובן, שהתפאר אל מול חבריו: "אמרתי לכם ! ועוד עם איזה רכב מקרטע ! ראיתם !" השמחה הייתה גדולה ומאז גם הורים אחרים העיזו לנסוע לשם, אך עם רכב יותר מתאים.

לאחר שסעדנו ונפרדנו, החלה הנדידה הגדולה: לפי איזה חולות לנסוע ? אין סימונים, אין סימנים של הנסיעה שלנו כי הרוח טשטש הכל. אולגה ומרוקה קראו תהילים כל הדרך, וכנראה שעזר, היות ובשעות ערב הגענו למחנה סנור, ומשם בכבישים הביתה. ראובן המשיך להתפאר על כך הרבה זמן.

כאשר גמרו את הטירונות, נשבעו אימונים בכותל, היה לילה ולא הייתה לי מצלמה מתאימה לצלמו, על כן אין לנו צילומים ממנו, אך ראיתי אב שצילם את ילדו וביקשתי ממנו שיצלם את ראובן.

לאחר המלחמה ניסיתי לאתר את הצלם, ולבסוף מצאתי וזהו הצילום האחרון שלו והיחידי.

הגדוד עבר להשליט סדר ברצועה. אז כבר לא קיבל חופשות מסודרות.

בעצם, כבר לא ראינו אותו יותר, כהחלה מלחמת יום כיפור בו מצא את מותו. 18/10/73.

כאשר החזירו לנו את חפתיו, מצאתי בנרתיק שלו את התעודה שלי מארגנטינה על זכאותי בתור אלוף הארץ בהאבקות. כנראה גם על זה התפאר. ואני לא ידעתי.

גדיאל וראובן

ראובן גלקין

הכרתי/לא הכרתי את ראובן גלקין ז"ל בליל ה16-17 באוקטובר 1973- קרב החווה הסינית של גדוד 890

...אחרי תשעה ימים מתסכלים בהם הגדוד עבר מגזרה לגזרה וכמעט ולא נלחם הגיע הלילה הגורלי. די מדהים מה הספקנו ביום אחד, ה16.10. בבקר עוד היינו באזור אבו רודס, על חוף הים הדרומי של חצי האי סיני, אמורים לעלות על נחתות (ספינות משא גדולות) ולנחות בעומק מצרים, מדרום מערב לעיר סואץ. לקראת הצהרים שינוי משימה- נדחסנו לארבעה מסוקי הרקולס גדולים, כ100 איש במטוס וטסנו לרפידים, הבסיס הגדול של צה"ל, במרכז סיני. משם נסענו מערבה  באוטובוסים, שוב, צפופים כמו סרדינים לטסה, בסיס קטן יותר כ30 ק"מ מתעלת סואץ וכ20 ק"מ מהאזור בו התקיימו קרבות קשים. עם חושך נלקחנו במסוקים ל"ציר עכביש 55". ציר עכביש הוא ציר הכביש העקרי שמוביל ממזרח למערב לעבר התעלה. היה עליינו לנוע בין ציר עכביש לציר "טרטור", כביש צר שהיה ב1 ק"מ צפונית ל"עכביש" ומקביל לו. המשימה הייתה לאתר "חוליות ציידי טנקים" מצריים אשר יום קודם חסמו את שני הצירים הללו. המשימה הייתה אפוא לאתר אותם ולפגוע בהם בכדי לאפשר את פתיחת הצירים "עכביש ו"טרטור". פתיחת הצירים בהקדם הייתה קריטית, שכן לילה קודם, ב15.10 חצה כוח קטן של צה"ל את תעלת סואץ מערבה, אך מרגע שהצירים נחסמו הייתה סכנה לא רק לקיומו של כוח זה אלא להצלחת המהלך העקרי של צה"ל- העברת שתי אוגדות לצד המערבי של תעלת סואץ ומיטוט הצבא המצרי בעזרת פעולה בעורפו.

בסביבות חצות נפתחה עליינו אש. בתחילה הייתה זו אש דלילה שנורתה מהחזית. המג"ד הורה לפלוגה ב', הימנית לתקוף את המצרים באיגוף ימני, אלא שתוך כמה דקות התעצמה האש המצרית, ולא פחות מטריד היא גם התרחבה לכול רוחב הפרישה של הגדוד. משנכשלה פלוגה ב' לכבוש את העמדות המצריות החליט המג"ד לנסות ולתקוף, הפעם באיגוף שמאלי הפעם עם פלוגה ג' (פברואר 73) אהרון מרגל המ"פ הגיע לחפ"ק הגדודי וקיבל את הפקודה. זו הפעם האחרונה שראיתי אותו.
טרם יציאת הפלוגה לאיגוף שמאלי הוחלט להציב בסיס אש (רתק) במרכז. המג"ד הורה לי לפקד על אותו רתק אליו נשלחו כ10 חיילים מפלוגה ג', רובם מא"גיסטים, בזוקאים ורגמי 52 מ"מ.  ניסינו שני קצינים, עוזי ולדמן (עידן) ואני לאתר את מקורות האש המצריים ולכוון את הרתק לירות עליהם. זו הייתה משימה פשוטה יחסית, שכן היו הרבה מקורות אש שירו לעברנו אש חזקה ומדויקת. הדבר הקשה יותר היה לגרום לחיילים (ולעצמנו...) להרים את הראש, להסתכן ולירות. אחד החיילים בקבוצת הרתק הדהים אותי באומץ ליבו. היה זה המא"גיסט ראובן גלקין שירה צרורות קצרים ומדויקים לעבר המצרים, תוך שהוא מתעלם לחלוטין מקליעי האויב ששרקו מעליינו או נתקעו בחול לידינו או שאף פגעו בחלק מאיתנו. כך למשל הסמב"ץ משה יפת ששכב מטר ממני נפגע מכדור במצח ונהרג במקום.

אחרי לילה ארוך וקשה, לקראת שעה 10 בבקר הגדוד התפנה לאחור לעבר תעלת השקיה גדולה, אשר נתנה לנו מחסה סביר. אם משימתנו הייתה אמורה להיות (היא לא הוגדרה כך) לכבוש את המערך המצרי ששלט על צירים "טרטור| ו"עכביש" הרי שלא ביצענו את המשימה, אלא שיש דבר חשוב יותר מהמשימה והוא השגת המטרה. המטרה היא התכלית שלאורה יש לבצע את המשימה. ובכן, המטרה כן הושגה. בחסות הקרב ההירואי של גדוד 890 בחווה הסינית נפתח ציר "עכביש" לתנועה, צה"ל הצליח להעביר עליו שני גשרים, ומרגע שהונחו הגשרים על תעלת סואץ וכוחות צה"ל זרמו מערבה- התהפך גורל המערכה לטובתנו.

..... ב18.10, כשהגדוד נמצא כבר קרוב לגשר, הוא הותקף פעמיים על ידי מטוסי קרב מצריים. היינו חשופים לגמרי ולמרות זאת חיילים רבים נשכבו על הגב וירו לעבר מטוסי המיג 17 במקלעים ונשק אישי. בתקיפה השנייה נהרגו שלושה חיילים, אחד מהם ראובן גלקין.

.....כשבוחרים בבקו"ם את אלה שאמורים להצטרף לצנחנים יכולים לבדוק מראש את מצב הבריאות, את יכולות האיכות האחרים (מה שנקרא קב"א) ואף את הכושר של החיילים. בראיון שמקיימים החיילים אצל המ"פים המגייסים (ובנוכחות פסיכולוג) אפשר גם לנסות תכונות אופי שונות, אך דבר אחד, חשוב מאין כמוהו לא ניתן לזהות, וזה את אומץ הלב. אומץ לב, תכונה כה חיונית ללוחם הנה דבר נסתר אשר יכול להתגלות רק במצבי אמת מול סכנה מוחשית. מלחמת יום כיפור הייתה אירוע בו נחשפה מידת האומץ של אנשים באופן החד ביותר, והיו הפתעות משני הצדדים. מצד אחד מפקדים קשוחים שהתגלו כפחדנים ומצד שני חיילים פשוטים שהתגלו כבעלי אומץ לב מדהים. ראובן גלקין הוא אחד מהם, דבר שזיכה אותו בצל"ש. כפי שציינתי, בקושי הכרתי אותו, וספק אם הייתי מזהה אותו באור יום למחרת הקרב בחווה הסינית אבל הדקות הארוכות בהם פיקדתי עליו הספיקו לי בכדי להמליץ עליו על אותו צל"ש.
 

קשה למדוד בזמן אמיתי מהי התרומה של כל יחידה צבאית, ובוודאי מהי תרומתו של חייל בודד להצלחת המערכה. ויחד עם זאת נכון ליצור את השרשרת הלוגית הבאה: ההצלחה של צה"ל בהעברת המלחמה מערבה לתעלת סואץ היה המהלך החשוב והחיוני ביותר במלחמה הקשה ההיא;  ההצלחה במהלך הנה תוצאה של פתיחת הצירים "עכביש וטרטור" תוך פחות מ24 שעות מרגע שנחסמו על ידי המצרים;   לגדוד 890 הייתה תרומה מכרעת בהצלחה זו;  לחיילים האמיצים של הגדוד, וראובן גלקין ביניהם הייתה תרומה עצומה ללחימה של גדוד 890. יהי זכרו ברוך.

גיורא איילנד

bottom of page